3 liefdevolle tips bij piekeren

Eigenlijk wil je niets liever dan gewoon lekker Jezelf zijn, maar dat hoofd werkt nog niet zo mee. 'Mijn hemel, stopt dat nadenken ooit?'... Jawel hoor! Hier 5 liefdevolle tips die je vandaag nog uit kunt voeren!


Tip 1: stop met willen stoppen


Heel begrijpelijk dat je wilt dat het piekeren op moet houden! Maar juist de weerstand tegen de gedachtes houdt het piekeren in stand. Misschien ken je deze zin al: 'lijden = pijn x verzet'.


Het feit dat gedachtes opkomen ligt buiten jouw invloed. Zo werkt het brein nu eenmaal. Maar er ligt genoeg wèl binnen jouw invloed. Dus heb je een vol en onrustig hoofd? Probeer eens tegen jezelf te zeggen: 'het is OK, ik accepteer het feit dat ik gedachtes heb'. Je hoeft dus alleen maar toe te laten, maar vervolgens hoef je er he-le-maal niets mee te doen! Voel je het verschil in energie wanneer je simpel toestaat?


Tip 2: breng je energie in beweging


Piekeren betekent simpelweg 'in je hoofd zitten'. Wanneer je vast zit in het piekeren betekent dit ook dat energie vast zit in je hoofd. Tijd om te zakken.


Je hebt het geluk dat je een hele krachtige (gratis!) tool hebt om meer op aarde te komen: je lichaam. Dit gaat je dan ook zeker helpen om meer te ontspannen. Kom van je bank of stoel af en ga lekker naar buiten. Ook wanneer je weerstand voelt, geen zin hebt of het regent. Geef jezelf een liefdevolle schop onder je bips en hoppa, in beweging. Wanneer je ervoor zorgt dat je minimaal 10 minuten de deur uit bent krijgt je brein de tijd om wat rustiger te worden.


Extra stimulans nodig? Je kunt bijvoorbeeld de app 'Ommetje' downloaden om jezelf extra te motiveren!


Tip 3: breng focus aan


Waar wil je eigenlijk heen met je dag? Met je week? Met je jaar? Zolang je aandacht is bij angsten, onzekerheden en takenlijsten is dat ook hetgeen wat zal groeien. Is je aandacht bij een negatieve gedachte? Dat is ok. Maar probeer zodra je dat observeert weer eens te bedenken: 'waar wil ik eigenlijk heen?'.


Misschien wil je wel een mooie reis gaan maken als de Corona maatregelen weer versoepelen. Dan droom vast waarnaartoe.

Misschien wil je wel een eigen bedrijf beginnen. Dan ga eens een plannetje met een tijdslijn maken.


Wat het voor jou ook is, wanneer je aandacht geeft aan wat voor jou belangrijk is, ben jij zelf weer meer Regisseur over je eigen leven. Dat voelt vast veel beter dan tijd doorbrengen in je hoofd.


Jouw vragen of verhaal delen?


Wat helpt jou als je veel piekert? Of waar worstel jij nog mee? Door open te zijn help je niet alleen jezelf, maar ook anderen in hun reis naar innerlijke rust. Dus deel je vragen of verhaal gerust via social of in de comments hieronder!

25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven